инквизици

инквизици
з.б.п.

Орфографический словарь осетинского языка. - Владикавказ: Издательство «Алания».. . 2002.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Смотреть что такое "инквизици" в других словарях:

  • инквизиција — (лат. inquisitio) 1. судско полициска организација на католичката црква, основана во 13. век, за гонење и казнување на еретици се одликувала со крајна суровост 2. фиг. мачење, суровост, садистичко навредување, строга постапка малтретирање …   Macedonian dictionary

  • инквизиционный — инквизици онный …   Русский орфографический словарь

  • Синг-Синг — (анг. Sing Sing) 1. име на познат затвор во американската држава Њујорк 2. синоним за модерната инквизиција …   Macedonian dictionary

  • естрапада — (фр. estrapade) 1. мачење, инструмент за мачење што го применувала инквизицијата: еден вид бесилка за истегање на рацете и нозете, тркало 2. вид акробација …   Macedonian dictionary

  • инквизитор — (лат. inquisitor) 1. истражен судија особено: член на суд на инквизицијата 2. фиг. суров човек, мачител, строг судија …   Macedonian dictionary

  • инквирира — (лат. inquirere) 1. испитува, истражува 2. подложи/подлага на инквизиција …   Macedonian dictionary

  • марани — (шп. marranos) мн. Евреи и Маври во Шпанија кои, под притисок од инквизицијата, биле принудени да го примат христијанството, но тајно и останале верни на својата поранешна религија …   Macedonian dictionary

  • тортура — (лат. tortura) мачење, измачување, тормозење на уапсено лице или на обвинет човек подлагање на телесни и душевни маки за да се добијат податоци од уапсениот или да го признае кривичното дело во суровоста на тортурата особено се истакнала… …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»